غلبه بر اهمال کاری با ۹ تکنیک به اتمام رساندن کارها

غلبه بر اهمال کاری

با ۹ تکنیک به اتمام رساندن کارها

انسان های کمال گرا بیشتر از افراد دیگر کارهای خود را به تعویق می اندازند و اهمال کاری می کنند. آن ها همیشه از این شکایت می کنند که زمان کافی برای انجام کارهایشان ندارند و تا آخرین لحظه کار را به تعویق انداخته و از انجام دادن آن طفره می روند. اما راه هایی برای غلبه بر اهمال کاری وجود دارد که فرد می تواند از طریق آن ها مسئولیت هایش را درست و به موقع به پایان برساند.

در واقع در این مقاله می آموزید که چطور می توان کار را همین حالا و به درستی انجام داد. این همان غلبه بر اهمال کاری است.

گاهی اوقات در پس اهمال کاری، یک نوع خستگی و فرسودگی وجود دارد. افرادی که این مورد شامل حالشان می شود، خودشان را اینطور توجیه می کنند: خب دارم به خودم استراحت میدم تا انرژی به دست بیارم و برای کارهایی که باید انجام بدم آماده میشم!

اما این اهمال کاری است و با استراحت واقعی خیلی متفاوت می باشد.

 به این خاطر که اهمال کاری هیچ گونه انرژی و زمانی را ذخیره نمی کند. بلکه حتی هم زمان و هم انرژی فرد را از بین می برد و همچنین باعث عدم اعتماد به نفس می شود. بنابراین مطمئنا غلبه بر اهمال کاری نیز اعتماد به نفس حرکت به سوی هدف را به انسان هدیه می کند.

همه ی ما انسان ها مشغول انجام وظایفی هستیم. روزانه مسئولیت هایی داریم که باید آن ها را به اتمام برسانیم.

وقتی فردی این حس را داشته باشد که همیشه این همه کار بی پایان برای انجام دادن دارد، مطمئنا به خود خواهد گفت: وای این هفته هم زیر بار این همه کار می میرم!

با وجود چنین فکری اگر مشکلی در کار این فرد به وجود آید، تقصیر را به گردن فشارهای بیرونی که قراره او را بکشند، خواهد انداخت و خودش را بی تقصیر خواهد دانست.

معمولا این دسته از افراد بعد از این که کار از کار گذشت و زمان به پایان رسید، به خودشان می آیند و می بینند که وظایف، هنوز باقی ماندند!

یکی از بهترین روش های خلاص شدن از اهمال کاری و پشت گوش انداختن این است که قدم های کوچکی را به سمت هدف خود بردارید.

این احتمال می رود که افراد به خاطر ترس و یا عدم اعتماد به نفس، اهمال کاری می کنند.

ثابت شده است که وقتی افراد یکباره به سوی هدف بزرگی می روند و می خواهند به آن برسند، شکست می خورند.

دقیقا مثل این است که بخواهید یک پیتزای کامل را با یک حرکت ببلعید! حتما باید آن را به قسمت هایی تقسیم کنید و کم کم بخورید.

پس وقتی که با یک هدف و پروژه ی بزرگ روبرو هستید، ضروری است که اولویت بندی کرده و قدم های مربوطه را یکی یکی بردارید. در واقع هر قدمی که به سوی هدف بزرگ برمی دارید، خودش یک هدف است. یک هدف کوچکتر.

می بینید که با استفاده از این فن، هدف بزرگ نیز دست یافتنی می شود. با این روش حتی اشتباهات کوچکی هم که در راه رسیدن به هدف به وجود می آیند، کاملا قابل برطرف شدن هستند.

مزیت فوق العاده ی این روش این است که وقتی به هدف کوچکی دست می یابید، انگیزه ی بسیار زیادی در شما به وجود می آید تا قدم های بعدی را هم به سوی هدف بزرگتان بردارید.

پس به سمت جلو گام بردارید و پیش بروید و یکی یکی قدم ها را درست بردارید.

۹ تکنیکی را که در ادامه شرح داده ایم، بخوانید تا در غلبه بر اهمال کاری متخصص شوید و در رسیدن به اهداف خود فعال تر باشید.

۹ تکنیک غلبه بر اهمال کاری

۱-فردا ۳۰ دقیقه زودتر از خواب بیدار شوید.

در این ۳۰ دقیقه ای که زودتر بیدار می شوید، در جای ساکت و آرامی بنشینید و فکر کنید. به این فکر کنید که بهتر است امروز زمان خود را صرف چه کارهایی کنید. بهترین پاسخ را پیدا کنید.

۲- یک جمله را همیشه به یاد داشته باشید و با خود تکرار کنید تا ملکه ی ذهن شما شود:

همین امروز انجامش بده، فردا نه. به این صورت کارهای حاشیه ای را رها کنید.

۳- وقتی افراد مشکلاتشان را برای شما می گویند، یک پاسخ راه حل گرا ارائه کنید.

ممکن است این اتفاق در طول روز برای شما رخ دهد. شما باید به جای این که خود را مامور حل مشکل فر دیگری بدانید، از او بپرسید که خودش قصد دارد برای حل مشکلش،چه اقدامی کند یا این که دوست دارد چه اتفاقی برای زندگی اش رخ دهد. مطمئنا از این طریق کمک بیشتری به او خواهید کرد.

۴- برای غلبه بر اهمال کاری، مسئولیتی را که شروع کرده اید به اتمام برسانید.

تمام فکر و ذکر خود را روی مسئولیت مورد نظر متمرکز کنید و بدون حواس پرتی به کار ادامه دهید، تا این مسئولیت با موفقیت به اتمام برسد.

۵- به جای این که یک فرد منتقد غیرمفید باشید، تشویق کننده باشید.

در گروه هایی که حضور دارید دیگران را تشویق کنید. از غر زدن و کینه توزی کردن بپرهیزید.

۶- فهرستی از ۵ پروژه ی سختی را  که کنار گذاشته اید به همراه سررسید و زمان معینی برای تمام کردن هر کدام از آن ها بنویسید.

انجام سریع پروژه های سخت، باعث کاهش میزان زیادی از استرس شما خواهد شد.

در حقیقت امکان ندارد که هم فعالانه کار کنید و هم غمگین و افسرده باشید.

۷- نقش یک فرد بسیار موفق را ایفا کنید.

موفقیت دیگران را الگوی نقش خود قرار دهید. افراد موفق در مدیریت زمان، استادان غلبه بر اهمال کاری هستند. همان رفتارها را انجام دهید تا سبک زندگی تان عوض شده و به سوی موفقیت بروید.

۸- از ترس های احتمالی آگاه باشید. بدانید که ممکن است ترس، باعث اهمال کاری شما شده باشد.

وقتی که درباره ی مسئله ای اطلاعات داشته باشید،مطمئنا می توانید اقدام موثرتری کنید.

 در مورد ترس نیز همینطور است. اگر از ترس خود آگاه شوید، دیگر کمتر عقب نشینی کرده و یا  اهمال کاری می کنید.

۹- مشکلاتی را که به وجود می آیند، قسمتی جدانشدنی از پیشرفت و تغییر بدانید.

 تغییر کردن از واجبات پیشرفت است. تغییرات و مشکلاتی را که سر راه شما قرار می گیرند، به دیده ی مثبت بنگرید و به سمت پیشرفت گام بردارید.

کتاب مدیریت زمان و زندگی | با ساعت مچیت معجزه کن | کتاب | مدیریت زمان | برنامه ریزی | کنکور | برنامه ریزی درسی | برنامه ریزی روزانه | اهمال کاری | هدف گذاری | مشاوره | روانشناسی

5/5 - (1 امتیاز)
دیدگاه خود را ارسال کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 دیدگاه‌ها
  1. دانشجو می گوید

    خیلی عااالیه مطالبتون. جدید و به روز هستش.
    خسته نباشید

    1. ممنون، خیلی خوشحالیم که از مطالب استفاده کردید. امیدواریم بتونیم روز به روز مطالب آموزشی بیشتری رو به شما ارائه کنیم.

Translate »
[google-translator]