روش تدریس : مدیریت زمان در روش تدریس چیست؟

روش تدریس مناسب با تکنیک های مدیریت زمان

بدترین حالت برای یک استاد یا مدرس این است که کمی از وقت کلاس گذشته باشد و بعد مخاطبان بگویند: «استاد خسته نباشید.» به این معنا که کلاس را تمام کنید!
این جمله خیلی معنا دارد. اول از همه این که زمان شما تمام شده است. دوم این که شاید کلاس شما جذاب نبوده و مخاطبان خسته شده اند. هر چند شما خیلی از تدریس لذت ببرید دوست داشته باشید که بیشتر توضیح دهید. ولی لازم است که مخاطب خودتان را درک کنید. نگذارید کار به جایی برسد که پنج دقیقه ی پایانی کلاس همه به صورت نیم خیز و آماده باش برای فرار از کلاس باشند.
در ادامه با چند راهکار ساده برای مدیریت زمان در کلاس درس، آشنا خواهید شد.

روش تدریس : در این مقاله با تکنیک های مدیریت زمان در روش تدریس یا teaching method برای معلم ها، مدرسین و استادان در کلاس درس آشنا می شوید. هر مدرسی باید با روش های تدریس و مدیریت کلاس درس آشنایی داشته باشد. بدترین حالت برای یک استاد یا مدرس این است که کمی از وقت کلاس گذشته باشد و بعد مخاطبان بگویند: «استاد خسته نباشید!»

به این معنا که کلاس را تمام کنید! این جمله خیلی معنا دارد. اول از همه این که زمان شما تمام شده است. دوم این که شاید کلاس شما جذاب نبوده و مخاطبان خسته شده اند. هر چند شما خیلی از روش تدریس خودتان لذت ببرید و دوست داشته باشید که بیشتر توضیح دهید. ولی لازم است که مخاطب خودتان را درک کنید. نگذارید کار به جایی برسد که پنج دقیقه ی پایانی کلاس همه به صورت نیم خیز و آماده باش برای فرار از کلاس باشند. پس باید به عنوان یک مدرس، مدیریت زمان را در روش تدریس به خوبی بیاموزید.

در ادامه با چند راهکار ساده اما مهم برای مدیریت زمان در کلاس درس، آشنا خواهید شد.

از گوشی موبایل استفاده کنید.

گوشی های موبایل جدید، زمان سنج های پیشرفته ای دارند. به طوری که می توانید در شروع کلاس تنظیم کنید که بعد از یک ساعت و نیم به شما اخطار دهد. حتی تعیین کنید که پانزده دقیقه مانده به انتهای کلاس اخطار بدهد که فقط پانزده دقیقه مانده و از همه جالب تر این که می توانید برنامه ی هر جلسه ی خود را در گوشی وارد کنید. به عنوان مثال شما قصد دارید نیم ساعت بعد از شروع کلاس به مدت پنج دقیقه یک فیلم نشان دهید و پانزده دقیقه مانده به آخر کلاس، درس همان جلسه را بپرسید و در آخر یک داستان تعریف کنید. برای این که این چیزها یادتان بماند به گوشی موبایلتان اعتماد کنید تا در زمان مناسب به شما یادآوری کند.

این مقاله را هم بخوانید: معرفی دو نرم افزار مدیریت زمان و زندگی

به حاشیه نروید.

قرار نیست هر چیز جالبی را که یادمان می آید، سر کلاس بگوییم. نحوه ی بیان کردن مواردی غیر از مباحث کلاس، جزو تکنیک های مهم روش تدریس است. قبل از گفتن مطالب اضافی باید اهمیت آن و زمان کلاس را در نظر بگیریم. حاشیه رفتن زیاد حتی مخاطبان را عصبی می کند. پس مفید و مختصر صحبت کردن در مدیریت زمان یک اصل مهم است.

روش تدریس | مدیریت زمان | روش های تدریس | تدریس | طرح درس | روش های نوین تدریس | برنامه ریزی | مشاوره

در روش تدریس مناسب باید یادتان باشد که نیاز نیست همه ی سوال ها را پاسخ دهید.

این که بدانید به چه سوالاتی پاسخ بدهید و چه سوالاتی را رها کنید هم از نکته های پر اهمیت مدیریت زمان در روش تدریس است. برخی مواقع سوال هایی پرسیده می شود که مرتبط با موضوع درس نیست. در چنین مواقعی اگر زمان کلاس اجازه نمی دهد، به مخاطب بگویید: «سوال شما خارج از بحث کلاس است، اگر فرصتی بود سوال شما را هم پاسخ می دهم.» قدرت نه گفتن یک نیاز ضروری برای مدرسان است. برخی دوست دارند هر طور که شده است دل تک تک مخاطبان را به دست آورند، اما غافل از این موضوع هستند که با این کار ممکن است حق دیگران ضایع شود. پاسخ به سوالات نامربوط و بی اهمیت نه تنها وقت کلاس را می گیرد، بلکه باعث نارضایتی سایرین هم می شود.

باور داشته باشید که شما مدیر کلاس هستید.

تصمیم نهایی با شماست. نگذارید هیچ چیزی کنترل کلاس را از دست شما خارج کند. شما در طول کلاس مالک آن هستید. همه چیز در اختیار شماست تا برای تدریس از آن استفاده کنید. اگر کسی آمد و خواست وقت کلاس شما را بگیرد این شما هستید که تصمیم می گیرید که این اتفاق بیفتد یا خیر و یا با کمال میل زمان خود را در اختیار دیگری قرار دهید یا هرگز این کار را نکنید. بدترین کار این است که کلاس را واگذار کنید و بعد نق بزنید که فلانی وقت کلاس من را گرفت. این نشانه ی نداشتن اقتدار شماست.

روش تدریس | مدیریت زمان | روش های تدریس | تدریس | طرح درس | روش های نوین تدریس | برنامه ریزی | مشاوره | اصول تدریس

از قبل تمرین کنید.

برای این که بفهمید تدریس شما چقدر زمان می برد، حتما یک بار از اول تا آخر برای خودتان تدریس کنید و زمان را ثبت کنید. به این صورت زمان واقعی به دست می آید. اگر زیاد تجربه ندارید، به تصورات خودتان اعتماد نکنید؛ مثلا برخی می گویند تدریس این پانزده صفحه نیم ساعت بیشتر طول نمی کشد. ولی بعد از یک ساعت و نیم تدریس، می بیند فقط یک صفحه تدریس کرده است! پس حتما قبل از تدریس، تمرین کنید تا زمان واقعی تدریس را به دست آورید.

چند دقیقه وقت اضافی در نظر بگیرید.

زرنگ باشید! اگر تمرین تدریس شما یک ساعت طول کشید و قرار است یک ساعت و نیم تدریس کنید، بهتر است به محتوا اضافه نکنید. همان مقدار یک ساعت کافی است. چون باید سوال های مخاطبان، بررسی تکالیف و سایر حاشیه های کلاس را هم در نظر بگیرید. البته این مقدار زمان ها مثال هستند. شما با توجه به محتوا، مخاطب و سایر شرایط میزان وقت اضافی را در نظر بگیرید. اگر مقداری از مبحث باقی مانده بود و نتوانستید وقت کلاس را کنترل کنید، حتما از مخاطبان خودتان نظر بخواهید؛ مثلا بگویید: «پنج دقیقه ی دیگر زمان لازم دارم تا این مبحث را تمام کنم، صبر می کنید یا باشد برای جلسه ی بعد؟» البته توصیه می کنیم خیلی کم از این کار استفاده کنید. مطمئنا دوست ندارید که به عنوان یک آدم بی نظم شناخته شوید.

5/5 - (1 امتیاز)
دیدگاه خود را ارسال کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 نظر
  1. فاطمه حاتم نژاد می گوید

    تشکر خیلی خوب بود. من معلم بچه های ابتدایی هستم.
    نکته های مفیدی رو بیان کردید. حتما کمک زیادی به مدیریت زمانم میکنه.
    به خصوص این که یک مقدار زمان اضافی در نظر بگیرم.
    همیشه مشکل من این بود که مطلب رو زیادی با زمان فیکس میکردم.
    باز هم ممنون از شما..

Translate »
[google-translator]