خشم یکی از احساسات مهم انسانی است. برای هر کسی پیش می آید که خشمگین شود. اما افراد مختلف به صورت متفاوتی با احساس خشم روبرو می شوند. بعضی ها تصور میکنند که اصلاً نباید به فرد مقابل نشان دهند که از او عصبانی شدهاند تا رابطهشان حفظ شود. از طرف دیگر برخی از افراد در همان لحظه عصبانیت خودشان را نشان میدهند. اما راهکارهایی وجود دارد که می توانید از طریق آن ها فرد مقابل را از خشم خودتان مطلع کنید، بدون این که صدمه ای به او و شما وارد شود.
خشم چیست؟
چگونه خشم خود را بروز دهید؟
خشم یکی از احساسات انسان است. شدت عصبانیت با توجه به عامل ایجادکنندهی آن و شرایط مختلف، متفاوت است. شدت آن از ناراحتی بسیار کم تا رنجش، عصبانیت و تندخویی شدید، متغیر است. خشم یکی از احساسات مهم انسان است و مانند احساسات دیگر، با تغییرات روانی و بیولوژیکی همراه است.
تغییرات فیزیکی در عصبانیت
زمانی که عصبانی میشوید، سطح هورمونهای انرژی، آدرنالین و نورآدرنالین و همچنین ضربان قلب و فشار خون شما بالا میرود. اگر در موقعیتهایی قرار گرفتید که دچار خشم و عصبانیت شدید و چنین تغییراتی را در خود احساس کردید، باید راهکارهای کنترل و مدیریت خشم را در آن لحظه انجام دهید.
چرا باید خشم خود را کنترل کنید؟
در موقعیتهایی که انسان خشمگین میباشد، ممکن است دست به کارهای غیرمعقول زده و یا حرفهای آزاردهنده بزند. پس باید بدانید که چطور احساس عصبانیت خود را بروز دهید که ارتباطات شما دچار اختلال نشود. مدیریت و بروز دادن خشم زمان و شرایط خاصی را میطلبد که در ادامهی این مقاله با این موارد آشنایی پیدا میکنید.
چه زمانی خشم خودم را بروز دهم؟
شاید برای شما هم این سؤال به وجود آمده باشد که من میخواهم به طرف مقابل خودم نشان دهم از کار او عصبانی هستم، چه کاری باید انجام دهم؟
بعضی از افراد تصور میکنند که اصلاً نباید به فرد مقابل نشان دهند که از او و کارهای او عصبانی شدهاند تا رابطهشان حفظ شود. از طرف دیگر برخی از افراد در همان لحظه عصبانیت خودشان را نشان میدهند. شما جزو کدام یک از این دسته افراد هستید؟
در ابتدا حواستان به این نکتهی مهم باشد: شما زمانی قادر به ابراز عصبانیت خود هستید که خشم شما فروکش کرده باشد. در همان موقع لزومی به ابراز کردن نیست. بلکه بگذارید کمی زمان بگذرد و خشم شما فروکش کند. در واقع باید در مورد احساس عصبانی بودن خود با فرد مقابل گفتگو کنید. یک گفتگوی سالم. هر کاری غیر از گفتگوی سالم مثل داد و غر زدن، محکوم و سرزنش کردن، آسیب به فرد مقابل و یا آسیب به خود و اشیاء کاملاً خطرساز و اشتباه است.
چطور وقتی خشمگین هستم یک گفتگوی سالم با فرد مقابل داشته باشم؟
برای برقراری یک گفتگوی سالم باید اجازه دهید احساس عصبانیت شما فروکش کند. آن موقع است که میتوانید در رابطه با خشم خود صحبت کنید. در واقع عصبانیت و هر احساس دیگری در انسان طبیعی است و نیازی نیست شما به خاطر آن احساس خود را سرزنش کنید.
خشم و خشونت از نظر روانشناسی دو اصطلاح مختلف هستند و اگر خشم به خشونت تبدیل شود، یک اشتباه است. خشونت شخص به فرد مقابل آسیب روحی و یا جسمی وارد میکند. اما خشم تا زمانی که تبدیل به خشونت نشده باشد، فقط یک احساس درونی است.
شما باید بتوانید در مورد عصبانیت خود و اینکه چرا عصبانی هستید صحبت کنید و لازمه این کار این است که خشم شما فروکش کرده باشد.
چه کنم که خشم من فروکش کند؟
محل را ترک کنید: بهترین کاری که میتوانید برای فروکش کردن عصبانیت خودتان انجام دهید این است که آن محل را ترک کنید. بعد از اینکه فضا را ترک میکنید، خواهید دید که بعد از چند دقیقه منطق و مغز شما عملکرد بهتری پیدا کرده و خشمتان رفته رفته فروکش میکند. به خشم خودتان چند دقیقهای اجازه دهید تا درجه به درجه فروکش کند.
هیچ کاری انجام ندهید: در زمانی که خشمگین هستید با خود عهد بگذارید که هیچ عملی انجام ندهید و هیچ حرفی نزنید. بلکه فقط و فقط آن محل را ترک کنید.
چرا باید از انجام هر کاری یا گفتن هر حرفی دست بکشید؟
در زمانی که انسان خشمگین است، سطح قدرت تصمیمگیری صحیح بسیار پایین میآید. به همین دلیل مطمئناً انجام هر عمل و گفتن هر حرفی میتواند آسیبزا و حتی غیر قابل جبران باشد. بنابراین در این زمان و موقعیت توانایی گفتگو در مورد احساستان وجود ندارد. وقتی خشمگین هستید توضیح ندهید. سعی نکنید طرف مقابل را متوجه کنید. زمانی که خشمتان فروکش کرد و در آرامش حرفهای خود را به اصطلاح جمعوجور کرده و بعد با فرد مقابل شروع به صحبت کردن کنید.
اگر در هنگام عصبانی بودن با فرد مقابل صحبت کنید، هیچ نتیجهای عاید شما نخواهد شد. او نه شما و وضعیتتان را درک میکند و نه توجیه میشود. اما با صحبت کردن در آرامش میتوانید به اهداف خود دست یابید.